Arabska kava s kardamomom – priprava oz. recept

objavljeno v Nasveti in ideje | 0

Arabska kava je tradicionalen napitek, ki ga – kot že ime pove – pripravljajo v arabskih deželah. Za ljudi ima ritual pitja kave velik pomen, saj se prenaša iz roda v rod. Arabsko nomadsko pleme – Beduini – še vedno ohranjajo ritual pitja kave ob prihodu gostov. S tem jim želijo izkazati dobrodošlico in gostoljubnost, ravno iz tega razloga pa zavrnitev kave pri njih velja za nevljudno dejanje.

Tudi drugje v arabskih deželah kavo še vedno ponujajo ob pomembnih dogodkih (rojstva, zaroke, poroke …).  V blogu neke kuharice, ki je po rodu Palestinka, sem zasledila, da je s priložnostjo povezano tudi to, kakšno kavo pijejo. Bolj ko je priložnost grenka, bolj je grenka tudi kava. Ob pogrebih naj bi svojci in prijatelji kavo pripravili že dan prej, saj se grenkoba kave tako ojača. Od gostov se zato ne pričakuje, da spijejo celo skodelico, temveč samo požirek ali dva. Ob bolj veselih priložnostih pa svoj mali ritual končajo še z blagoslovom daymi, kar naj bi v prevodu pomenilo nekaj takega kot: še na mnogo takšnih kav.

Tradicionalno arabsko kavo se navadno pije nesladkano oziroma če že – malo sladkano. Ravno iz tega razloga – da grenkobo malo omilijo, zraven servirajo še nekaj sladkega. Da pa je kava tako posebna, pa gre velika zasluga tudi začimbi, ki ji jo pogosto dodajajo  – kardamomu. Stroke kardamoma popražijo skupaj z zrni kave, nato pa jih tik pred kuhanjem zmeljejo v prah iz katerega pripravijo napitek. Nekateri se odločajo za bolj prefinjeno različico in z zrni kave zmeljejo samo zrna kardamoma (brez njegove ovojnice). Eksotičen okus kardamoma popestri okus kave, poleg tega pa še nevtralizira nekatere njene učinke.

Zanimivost: ste vedeli, da ponekod velja navada, da dekle s kavo pogosti družino svojega morebitnega zaročenca v znak, da je pripravljena sprejeti njegovo povabilo v zakon? Zraven postrežejo še sladico ali pa sadje. Ta ritual je prikazan tudi v nekaterih filmih, npr. v filmu Mustang.

Kava: greko-sladka razvada marsikaterega človeka
Kava: grenko-sladka razvada marsikaterega človeka
Recept:

Za vsak kozarček kave potrebujemo:

  • 1 zvrhano žlico fino mlete kave
  • kardamom
  • ½ čajne žličke sladkorja
  • 1 dcl vode
Eden izmed načinov priprave:
  • Stremo stroke kardamoma in iz njega poberemo semena. Semena zmeljemo v mlinčku za kavo ali stremo v terilniku. Če nimamo celih strokov, lahko uporabimo mleti kardamom. Prah zmešamo s kavo.
  • V džezvo nalijemo vodo in jo nad ognjem segrejemo.
  • Malo preden voda zavre, dodamo sladkor, da se raztopi.
  • Ko voda zavre, dodamo zvrhano čajno žličko kave za vsako skodelico.
  • Kavo na hitro zavremo in odstranimo z ognja (džezvo rahlo dvignemo, saj tako lažje nadzorujemo vretje).
  • Penico, ki se naredi, s čajno žličko počasi in dobro premešamo.
  • Postopek vretja in mešanja nekajkrat počasi ponovimo. Ko se penica ne bo več naredila, džezvo odstavimo z ognja.
  • Džezvo pokrijemo s krožničkom in pustimo, da kava nekaj minut počiva. Kavna usedlina se bo v tem času posedla.
  • Kavo nalivamo počasi, v vsako skodelico malo. Tako poskrbimo, da se najokusnejši del kave – njen vrh – enakomerno razdeli.
  • Udobno se namestimo in se prepustimo okusu kave, da s svojim nenavadnim okusom razvaja naše brbončice …

Še na mnogo takšnih kav!

 

 

Stran, ki je deloma pripomogla k nastanku bloga:
http://bintrhodaskitchen.blogspot.si/