Ameriška omaka za žar

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Marsikdo misli, da obstaja samo ena, klasična ameriška omaka za žar, pa temu ni tako. Vsako območje ima svoje priljubljene sestavine in svoje različice omak za žar.

Pripravili smo nekaj pogosto uporabljenih ameriških omak za žar:
*Če pripravljamo meso za več ljudi, količine podvojimo.

Ameriška omaka za žar – St. Louis BBQ

St. Louis se nahaja na stičišču različnih kulinaričnih svetov, zatorej je njegova kulinarika precej pestra. Zasledili smo kar nekaj različic te omake, toda navdušil nas je naslednja kombinacija. Priporočamo za: žar, dimljenje, pečenje svinjskih rebrc, perutničk …

Sestavine za omako:
  • 270 ml kečapa
  • 60 ml vode
  • 40 ml jabolčnega kisa
  • 40 ml rjavega muscovado sladkorja
  • 1 jedilna žlica rumene gorčice
  • ½ čebule v prahu
  • ½ jedilne žlice česna v prahu
  • 1 čajna žlička Worcestshire omake
  • za noževo konico soli
  • za noževo konico kajenskega popra (po želji!)
Postopek priprave:
  • Odmerite vse sestavine, jih zmešajte skupaj, zavrite na zmernem ognju. Vmes večkrat pomešate. Ko omaka zavre, ugasnite ogenj in pustite, da se omaka ohladi (15 – 30 minut). Še bolje bo, če omako naredite dan prej.
Marinada za žar
Marinada za žar

Obstaja več različic uporabe omake: z njo lahko meso premažete pred pečenjem in vmes, ali pa meso najprej malo popečete ter ga proti koncu pečenja večkrat (npr.  3x, 4x premažete). Lahko jo ponudite tudi ob mesu kot pomako oziroma dip.

Teksaška BBQ omaka za žar

Teksaška klasika goste teksture in bogatega okusa. Osnova omake je kečap, ki mu dodamo še druge sestavine. Uporabimo jo lahko skoraj za vse, bombastično pa izpade v kombinaciji z govejim brisketom (v sendviču).

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo Teksaške BBQ omake:

  • 120 ml vode
  • 120 ml kečapa
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 30 g masla
  • ½ majhne čebule
  • 1 nasekljana zelena
  • 1 jedilna žlica gorčice
  • 20 ml Worcestshire omake
  • 1 jedilna žlica medu
  • 1 strok česna
  • ½ jedilne žlice paprike
  • ½ goveje kocke
  • 1 čajno žličko poljubnega čilija
  • sol in poper po okusu
Postopek priprave:
  • V kozici stopimo maslo. Dodamo nasekljano čebulo in zeleno. Na srednji temperaturi kuhamo približno 5 minut. Dodamo še nasekljan česen, na hitro pomešamo. Dodamo vodo in govejo kocko. Mešamo, dokler se kocka ne raztopi. V kozico pretresemo še ostale sestavine in na nizkem ognju kuhamo še približno 15 minut. Vmes nekajkrat pomešamo. Odstranimo z ognja in ohladimo (približn 15 minut). Pretresemo v blender in na hitro zmiksamo, dokler zmes ne postane povsem gladka. Pred uporabo jo rahlo segrejemo.

Kansas City BBQ omaka za žar

Na ameriškem trgu so najpogostejše ravno tovrstne omake za žar … Gre za okusno kombinacijo ostrine in sladkobe. Klasika med BBQ omakami.  Uporabimo jo lahko skoraj povsod; seveda pa nam najprej na misel padejo rebrca …

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo:
  • 150 ml kečapa
  • 120 ml vode
  • 40 ml jabolčnega kisa
  • 30 ml rjavega sladkorja
  • 1 jedilna žlica melase
  • ½ jedilne žlice čebule v prahu
  • ½ jedilne žlice česna v prahu
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • ½ čajne žličke pimenta
  • ½ čajne žličke kajenskega popra
  • ½ čajne žličke soli.
Postopek priprave:
  • V kozico odmerimo in zmešamo vse sestavine. Na zmerni temperaturi stalno mešamo 5 minut. Nato zmanjšamo ogenj in na nizkem ognju segrevamo še približno 20 minut. Vmes večkrat pomešamo. Končni rezultat je precej lepljiv, toda slasten. Omako pred uporabo ohladimo. Pred uporabo ponovno segrejemo (omaka mora biti topla, a ne vroča!). Lahko serviramo tudi kot pomako oziroma dip.

Pa dober tek!