Ajvar rulada

Ajvar rulado lahko ponudite kot dodatek h kosilu ali kot samostojni prigrizek za vaše goste. Je barvno vabljiva in energijsko polna. Kdorkoli jo poskusi je nad njo navdušen.

Ajvar ruladaZa pripravo ajvar rulade potrebujemo naslednje pripomočke:
  • pečico
  • pekač velikosti pečice
  • posodo za mešanje mase za biskvit
  • posodo za mešanje nadeva
  • mešalnik
  • 2 X peki papir
  • žlico
Za pripravo ajvar rulade potrebujemo naslednje sestavine:
Biskvit:
  • 4 žlice ajvarja (pekoč ali ne pekoč)
  • 4 jajca
  • 100 g bele gladke moke
  • 200 ml kisle smetane
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • šetraj
Za nadev:
  • 400 g sirnega namaza ABC
ALI
Začimbe za pripravo ajvar rulade lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Poper Česen Šetraj Dodaj vse v košarico
Ajvar rulada se pripravi na sledeč način:

1. Rumenjake penasto umešajte in jim dodajte kislo smetano, sol, šetraj in ajvar.

Sestavine za biskvit

2. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek in ju postopoma dodajajte v mokro mešanico.

3. Beljake posebej zmešajte v čvrst sneg in ga nato počasi vmešajte v obstoječo mešanico.

Beljak pripravljen

4. Pekač pokrijte s peki papirjem in vanj zlijte mešanico za biskvit. Enakomerno jo porazdelite po pekaču.

Biskvit pripravljen za peko

5. Pecite 15 minut na 180 stopinj Celzija.

6. Pečen biskvit prekrijte z drugim peki papirjem in ga takoj previdno zrolajte v rolo in pustite da se ohladi.

Pečen biskvit

7. Biskvit nato previdno odvijte in namažite z nadevom.

8. Previdno zavijte v rulado in postavite v hladilnik, za 1 uro, da se nadev strdi.

Biskvit ohladimo9. Postrezite in uživajte v prepletajočih se okusih 🙂

Nasveti:

Rob, kjer začnete zvijati rulado, namažite čisto do začetka. Tam, kjer se bo zvijanje zaključilo, pa pustite kak centimeter nenamazano. Tudi stranske robove ne namažite čisto do konca. Ko se bo namazana rulada zavila, se bo nadev deloma razlezel tudi po nenamazanih predelih, ker boste rulado rahlo objeli z dlanmi, kot bi hoteli iz nje iztisniti zrak. Če boste biskvit začeli zvijati na ožjem delu, bo rulada bolj estetska na prerezu, ker bo večkrat zvita. Če boste rulado ponudili samostojno, v nadev lahko vmešate recimo še Rio Mare, ali na drobno narezano šunko. Sline se kar cedijo, kajne? 🙂

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek. 🙂