Ajdove kroglice

objavljeno v Recepti, Vegetarijanske jedi, Začimbe
Deli s prijatelji

Vonj po ajdi naj danes napolni vašo kuhinjo. Kuhana ajdova kaša se počasi vrača na naše jedilnike. Vedno večkrat je uporabljena kot priloga in izvrstno se poda gobovi omaki. Tako vam tudi priporočamo, da zaužijete današnje ajdove kroglice – skupaj z gobovo omako. Mesa tudi pogrešali ne boste. Če pa ga pogrešate že samo ob misli, da ga ne bo za kosilo, si pa zakuhajte kak zrezek v gobovo omako.

Ajdove kroglice

Kaj potrebujete za pripravo ajdovih kroglic
  • lonec za ajdovo kašo
  • cedilo, da operete ajdovo kašo
  • lonec za pire krompir ( če nimate ostankov pireja v hladilniku)
  • pripomoček za tlačenje krompirja
  • tri sklede za paniranje
  • mlinček za mletje ovsenih kosmičev
  • pripomoček za ribanje parmezana
  • tehtnico
  • posodo za mešanje mase
Sestavine ki jih potrebujete za pripravo ajdovih kroglic
  • olje za cvrtje
  • 200 g ajdove kaše
  • 250 g krompirjevega pireja
  • 50 g parmezana
  • drobnjak
  • mleti česen
  • sol
  • skodelica mletih ovsenih kosmičev
  • skodelica moke
  • 2- 3 jajca
Začimbe za pripravo ajdovih kroglic lahko dobite pri nas s klikom na spodnje gumbe
Drobnjak Česen Sol Dodaj vse v košarico

Sestavine za ajdove kroglice

Postopek za pripravo ajdovih kroglic
  1. Ajdovo kašo skuhajte z dodatkom soli in jo ohladite.
  2. Pire krompir naredite svež, lahko pa porabite ostanek, ki vas čaka v hladilniku, od prejšnjega dne.
  3. Pire krompir zmešajte z ajdovo kašo in dodajte eno razžvrkljano jajce, parmezan in začimbe. Umešajte enotno maso iz katere oblikujte kroglice poljubne velikosti – recimo premera 3 cm. Priprava mase za ajdove kroglice
  4. Vsako kroglico povaljajte v moki, razžvrkljanih jajcih in mletih ovsenih kosmičih oziroma drobtinah. Oblikovane ajdove kroglice pred peko
  5. Kroglice nato previdno polagajte v vroče olje, da se lepo in enakomerno zapečejo do zlato rjave barve.
  6. Ocvrte kroglice odcedite najprej na mreži, šele kasneje jih zložite na papirnato brisačo. Tako ne bodo preveč napojene z maščobo.

 

Saj vem, da veš:
  • Ajdovih kroglic bo nekako za 4-5 oseb. Če kakšna ostane, pa jo brez problema pohrustate za večerjo, kar hladno. Če nimate omake, se zraven prileže skleda sezonske solate.
  • Za paniranje lahko namesto mletih ovsenih kosmičev uporabite drobtine.
  • Količina porabljenih jajc je seveda odvisna od njihove velikosti. Za paniranje najprej ubijte eno jajce in po potrebi dodajte še eno. Za maso pa je dovolj eno veliko jajce.
  • Ajdove kroglice so izvrstna priloga, lepa na pogled in dobrega okusa. Primerne so tudi kot “finger food”, ker jih je najlažje jesti kar z rokami.
  • Kdaj je olje dovolj vroče? Jaz sem od 9 stopenj uporabila 6 na svojem štedilniku. Kdaj pa je olje dovolj segreto, ugotovite tako, da ročaj suhe kuhalnice pomočite v olje. Če zacvrči, je dovolj segreto. Lahko poskusite tudi tako, da majhen košček mase daste v olje in vidite, če zacvrči.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji