Ajdova kaša z gobami

objavljeno v Recepti, Veganske jedi, Zelenjavne jedi | 0

Če se vam mudi in bi želeli na hitro pripraviti okusen in hranilen obrok, je ajdova kaša z gobicami prava izbira za vas. 🙂

Ajdova kaša z gobicami

Kaj potrebujemo:
  • nož in deska za rezanje
  • kozica s pokrovko za pripravo omake
  • vok
  • kuhalnica
  • cedilo
Sestavine za ajdovo kašo z gobicami (za dve osebi):
  • 200 g ajdove kaše
  • 1 čebula
  • 250 g svežih gob (šampinjoni ali lisičke; ko je sezona)
  • 2 žlici veganskega nesladkanega jogurta (ni nujno in če vam ne ustreza lahko uporabite kislo smetano)
  • 5 žlic olja
  • ščep domače zeliščne soli (lahko nadomestite z vrtnimi zelišči ali kakšno doma pripravljeno jušno osnovo)
  • ščep solnega cveta
  • 1 žlica majarona
  • 1 žlička česna (lahko uporabite 1-2 stroka svežega česna)
  • ščep peteršilja
Postopek izdelave ajdove kaše z gobicami:
  • Ajdovo kašo v voku na hitro prepražimo na dveh žlicah olja.
  • Nato toliko zalijemo z vodo, da je kaša pokrita. Dodamo ščepec domače zeliščne soli (recept, kako jo pripraviti, si lahko preberete TUKAJ), solnega cveta in majaron.
  • Kuhamo jo 20 minut. Po potrebi vmes dodajamo vodo.
  • Medtem ko se ajdova kaša kuha, pripravimo še ostale stvari: čebulo nasekljamo na majhne koščke, prav tako nasekljamo še svež česen. Če ga nimamo, lahko brez težav uporabimo tudi mleti česen. Gobe operemo in jih narežemo na lističe.
  • V ločeni ponvi segrejemo žlico olja in na njem popražimo prej nasekljano čebulo.
  • Dodamo česen in narezane gobice, na hitro popražimo ter zalijemo z malo vode.
  • Gobe dušimo 15-20 minut in jih na koncu, ko je kaša ravno prav mehka, primešamo v gosto ajdovo kašo.
  • Za dodatek k okusu lahko primešamo še veganski nesladkan jogurt in potresemo s peteršiljem.
  • Postrežemo. 🙂

Pa dober tek!